Header
Geschiedenis Haastrechtloop
Een zekere fanatieke Haastrechtse marathonloper genaamd "Erwin van der Ham", liep al langer rond met het idee om eens een hardloopwedstrijd te organiseren in zijn woonplaats Haastrecht. Toen hij in de krant las dat de plaatselijke voetbalvereniging hard geld ging sparen om een nieuw onderkomen te kunnen bouwen, besloot hij dit idee maar eens voor te leggen aan de dames van het Euro Team. Dit team bestond uit Linda Voskamp, Olga van Leeuwen en Bea de Bruijn en zamelde geld in om de plannen van de voetbal te realiseren.
De dames waren eerst wat terughoudend maar na enige vergaderingen werd de knoop doorgehakt en werd besloten de eerste Haastrechtloop te organiseren op 22 juni 2013.
Met het toevoegen van de meest bekende hardloopster van Haastrecht; Anne van Dijk was de organisatie compleet. Anne nam ook de clinic ter voorbereiding op de loop op zich, deze clinic werd erg goed bezocht en was dus een groot succes.
De voorinschrijving verliep erg voorspoedig en werd zelfs verlengd met een week. Er waren 219 voorinschrijvers, met de na-inschrijving erbij kwam het deelnemers aantal op totaal 252 lopers, waarvan 229 lopers ook werkelijk de Haastrechtloop liepen.
De tijdwaarneming werd met de hand gedaan en verliep goed, al was het wel erg veel werk.
Ook waren er twee fotograven aanwezig die van elke loper een foto schoten, de foto was een aantal dagen later gratis te downloaden van het internet.
Het weer was redelijk, al regende het soms wel wat.
Voorzitter van VVH Bep Kalmeijer mocht de startfluit bedienen bij deze eerste editie.
Aan muziek was ook gedacht en werd bij start en finish verzorgd door Radio Vlistam, ook onderweg werden de lopers muzikaal ondersteund want na de eerste kilometer stond DJ Jordy Oskam met zijn drive-in.
Met behulp van vele vrijwilligers en sponsoren werd de eerste Haastrechtloop een zeer groot succes en voor herhaling vatbaar.

Natuurlijk was iedereen een winnaar deze dag maar de eerste 3 per afstand waren:
5 kilometer dames: 1. Janet Rietveld, 2. Marlieke Oostdam, 3. Sterre Jansen
5 kilometer heren: 1. Patrick Palsgraaf, 2. Danny Binnendijk, 3. Tes van der Vlist
10 kilometer dames: 1. Lydia Rehorst, 2. Heidi Quint-Frings, 3.Yvonne Everdingen
10 kilometer heren: 1. Menno Lieven, 2. Julian Vlasblom, 3. Michael Daudi

2014
21 juni 2014 werd de 2e Haastrechtloop georganiseerd. Wederom ging de opbrengst naar de plaatselijke voetbalvereniging.
Het organisatieteam bestond uit Linda Voskamp, Olga van Leeuwen, Anne van Dijk en Erwin van der Ham. Er was dit jaar meer organisatorische hulp, wethouder Bart Crouwers regelde de vergunning en Adrie Bakker verzorgde de verkeersregelaars.
Er werd getracht de loop te professionaliseren dus er werd ingeschreven via een internetformulier van inschrijven.nl en de elektronische tijdregistratie werd gedaan met chips van IPICO.
Naast de subsponsors was er dit jaar ook een hoofdsponsor in de vorm van VS-sport uit Gouda.
Er was weer een clinic verzorgd door Anne van Dijk voor beginnende lopers, wat weer een succes was met 30 deelnemers.
Bert Versloot was net als vorig jaar onze speaker deze dag en praten de boel leuk aan elkaar.
De voor-inschrijving ging 1 mei open en sloot op 7 juni met precies 300 inschrijvingen en met de na-inschrijving erbij stond de teller op 364 lopers.
Ook was er een leuke actie want iedere 50e inschrijver ontving een appeltaart gesponsord door Abrona, deze sponsor leverde ook wat vrijwilligers.
De herinnering bestond uit een leuk rugtasje, er waren dit jaar ook prijzen beschikbaar gesteld voor de snelste dorpsgenoten.
De weergoden waren ons goed gezind het was prachtig weer voor lopers en toeschouwers, een graad of 20 en een beetje wind.
Het EHBO team werd uitgebreid met 2 mobiele EHBO ers die jammer genoeg in actie moesten komen en door zeer adequaat reageren prima werk leverde. De man kon per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd worden.
Omdat vorig jaar de startruimte wat krap was werd dit jaar de volledige provinciale weg afgesloten tijdens de start. Ook werd op last van de vergunning de route dit jaar andersom gelopen.
Uiteindelijk liepen/finishte er 332 lopers.
De dochter van de hoofdsponsor mocht de starttoeter bedienen bij deze editie.
Aan muziek was ook gedacht en werd bij start en finish verzorgd door Radio Vlistam, ook onderweg werden de lopers muzikaal ondersteund want na de 9 kilometer stond DJ Jordy Oskam met zijn drive-in.
Er werden nog 3 parcoursrecords gelopen (5km dames en heren en 10 km Heren).
Met behulp van vele vrijwilligers en sponsoren werd de tweede Haastrechtloop een zeer groot succes.

Natuurlijk was iedereen een winnaar deze dag maar de eerste 3 per afstand waren:
5 kilometer dames: 1. Maxime van Stam, 2. Annemarie Dekkema, 3. Amber Houdijk
5 kilometer heren: 1. Menno Lieven 2. Danny Binnendijk, 3. Patrick Binnendijk
10 kilometer dames: 1. Lydia Rehorst, 2. Nina van Bunningen, 3. Antionette Snelleman
10 kilometer heren: 1. Michael Groen, 2. Jaco van Buren, 3. Ali Shugul

Snelste Haastrechtenaren waren:
5 kilometer dames: Lisa Hoogendoorn, Nienke Koorevaar
5 kilometer heren: Flo van der Vlist
10 kilometer heren: Tes van der Vlist
10 kilometer dames: Nina van Bunningen

Om het geheel wat makkelijker organiseerbaar te maken werd na de 2e editie ''Stichting Haastrecht'' opgericht met als voorzitter Erwin van der Ham als secretaris Linda Voskamp en als penningmeester Olga van Leeuwen.

2015
20 juni 2015 werd voor de 3e keer de Haastrechtloop georganiseerd door de stichting “Haastrechtloop”. Dit jaar waren er ook weer veel enthousiaste vrijwilligers, zo vroeg Bart Crouwers de vergunning weer aan en regelde Adrie Bakker de verkeersregelaars. Samen met alle vrijwilligers zorgde maar liefst 24 sponsoren uit Haastrecht en omstreken voor een prachtig evenement. Ook werd er dit jaar een “createam” in de arm genomen, in de vorm van Dennis van Duin en Lisa Hoogendoorn. Zij hebben ervoor gezorgd dat we een nieuwe website hebben en dat er mooie flyers en posters gedrukt konden worden met een nieuw logo! Door daarbij een ideal-contract af te sluiten en deze te koppelen aan het inschrijfsysteem kwam er een einde aan veel rompslomp.

Anne van Dijk werd weer ingeschakeld en stoomde in een 10 weken durende clinic weer 12 beginnende lopers klaar voor de Haastrechtloop.
De tijd waarneming werd wederom gedaan met Ipico chips en elke 50e voor-inschrijver ontving weer een heerlijke appeltaart gesponsord door Abrona uit Oudewater.
De voor-inschrijving liep dit jaar van 1 mei t/m 7 juni. Met een resultaat van 333 inschrijvingen hebben we een mooi nieuw voor- inschrijfrecord neergezet.
Dit jaar waren alle voorzieningen wegens nieuwbouw afgebroken op sportpark Wilgenoord, met het huren van een toiletwagen en het neerzetten van wat tenten kwam het dit jaar ook weer goed! Ook speaker Bert Versloot was weer van de partij en er liep een echte mascotte rond in de vorm van een haas genaamd Lexie.
Met het weer konden we het niet beter treffen, want het was droog, soms scheen de zon en het was een graad of 18.
De starttoeter werd dit jaar gehanteerd door iemand van het bedrijf BPD uit Delft. BPD was dit jaar onze hoofdsponsor en ontwikkelt een nieuwe wijk in Haastrecht. Toch was er dit jaar een klein smetje op het evenement, de buurman waar we wat stroom van mochten gebruiken, trok net na de start de stekker eruit en wilde opeens een vergoeding. Dit probleem werd uiteraard weer snel opgelost.
De muziek op het terrein verzorgd door Arjan Vermeulen en onderweg door dj Jordy gaf de lopers een prettige ondersteuning.
Toen de inschrijving om 10:45 uur sloot, waren er 431 lopers ingeschreven. Ook dit is een nieuw record! Natuurlijk was ook dit jaar weer iedereen een winnaar en ontving elke loper die finishte (389 lopers) een flesje water en een mooie herinnering in de vorm van een reflectie armband. Dit jaar sneuvelde er 1 parcoursrecord (dames 10 km).
Uitslag 2015:
5 kilometer dames 1.Maxime Stam 2. Daphne Lamboo 3. Iris Mulder
5 kilometer heren 1. Flo van der Vlist 2. Bennie Muller 3. Patrick Binnendijk
10 kilometer dames 1. Anja Ciere 2. Lydia Rehorst 3. Antoinete Snelleman
10 kilometer heren 1 Michael Woerden 2. Julian Vlasblom 3. Tes van der Vlist

Snelste Haastrechtenaren 2015:
5 Kilometer dames: Sterre Jansen
5 kilometer heren: Flo van der Vlist
10 kilometer dames: Astrid den Boer
10 kilometer heren: Tes van der Vlist

2016
18 juni 2016 was het tijd voor de 4e Haastrechtloop, Stichting Haastrechtloop deed er samen met vele sponsors en vrijwilligers weer alles aan om deze editie tot een groot succes te maken.
Wederom werkte Bart Crouwers en Adrie Bakker mee aan deze editie, ook Anne van Dijk was weer van de partij en droeg zorg voor het parcours. De clinic sloeg niet erg aan dit jaar.
Het Createam deed ook weer fantastische werk, dit met een mooie poster/flyer en de website werd natuurlijk ook weer geüpdatet.
De tijdwaarneming werd weer verzorgd door Ipico en elke 50e inschrijver ontving weer een heerlijke appeltaart gesponsord door Abrona uit Oudewater. We hadden dit jaar nog een leuke sponsor in natura de Tovertafel regelde heus Tovertafelwater in flesjes.
De goede doelen voor dit jaar waren verzorgingstehuis “De Liezeborgh” uit Haastrecht die een bijdrage voor een Tovertafel wilde en het Huttendorp uit Haastrecht die graag een leuke speeldag voor de kinderen van Haastrecht wilde houden.
De voor-inschrijving liep van 1 mei t/m 4 juni het leek dit jaar minder hard te gaan met de inschrijvingen maar bij sluiting waren er toch 290 lopers ingeschreven. De na-inschrijving liep wel hard en toen de inschrijving om 10:45 sloot was er een nieuw deelnemers record te noteren (436). Uiteindelijk finishte er precies 400 lopers ook dit was een record.
Dit jaar konden we gebruik maken van de mooie nieuwe accommodatie van voetbalvereniging Haastrecht. De muziek op het terrein werd verzorgd door DJ Jordy en op de laatste kilometer door DJ Bas. Ook onze vertrouwde spreekstalmeester Bert Versloot was weer aanwezig . We hadden dit jaar nog leuke primeur want Hollands got talent winnaar en Haastrechtenaar Nick Nicolai zong live de startmuziek van de 5 kilometer. De start toeter werd bij de 5 kilometer gehanteerd door onze mascotte Lexi die ook dit jaar weer voor het nodige vermaak zorgde. De eerste burgermeester van onze nieuw gevormde gemeente Roel Cazemier toeterde de lopers van de 10 kilometer weg. Het weer was niet om over naar huis te schrijven, het was nogal buiig op z’n tijd, maar koud was het niet. Door een vol geregend stroomhaspel ging net als vorig jaar de stroom eraf en zakte de starten finishboog in, gelukkig was het euvel snel verholpen. Natuurlijk was ook dit jaar weer iedereen een groot winnaar en ontving iedereen na de finish een lekker flesje water en een vaantje.
Dit jaar sneuvelde er 2 parcoursrecord, dames 10 kilometer en heren 5 kilometer.

Uitslag 2016:
5 kilometer dames 1.Iris Mulder 2.Lieke Ouwerkerk 3.Daphne Lamboo
5 kilometer heren 1.Michael Groen 2.Menno Beck 3.Robert Hogerwerf
10 kilometer dames 1.Diny Bosker 2.Ruda van Zeijst 3.Lydia Rehorst
10 kilometer heren 1.Cornelis Verboom 2.Michael Woerden 3.Julian Vlasblom

Snelste Haastrenaren 2016:
5 kilometer dames: Fleur Ibens
5 kilometer heren: Luc van der Vlist
10kilometer dames: Astrid den Boer
10 kilometer heren: Tes van der Vlist

2017
17 juni 2017 was het feest in Haastrecht want voor de 5e keer werd de Haastrechtloop gelopen. Stichting Haastrechtloop werd weer bijgestaan door vele sponsors en enthousiaste vrijwilligers, Bart Crouwers ontfermde zich weer over de vergunning en Adri Bakker zorgde wederom voor het verkeersregelkaars gedeelte, Anne van Dijk sloeg een jaartje over vanwege ziekte. Het Createam met Dennis v Duin en Lisa Hoogendoorn leverden weer prima werk met de website en het verdere promotiemateriaal. DJ Jordy zorgde voor een leuke muzikale omlijsting van de dag. De online inschrijving ging niet erg snel maar bij sluiting stond de teller toch op 288 lopers. Ook dit jaar was er weer een heerlijke appeltaart van Abrona voor elke 50e inschrijver. De tijdwaarneming werd weer keurig verzorgd door Ipico. Toen de na-inschrijving sloot stond het aantal lopers op 354 waar gehoopt was op 500 dit jubileum jaar. Uiteindelijk liepen en finishte er 320 lopers onder een zeer en misschien wat te warme weersomstandigheid. De starttoeter werd bediend door een medewerker van één van onze hoofdsponsors de Rabobank. Uiteraard waren de bijna niet meer weg te denken spreekstalmeester Bert Versloot en Mascotte Lexi ook van de partij deze editie. De herinnering bestond dit jaar uit een handig opvouwbaar tasje met logo's van de hoofdsponsors de Rabobank en ontwikkelaar van de nieuwbouwwijk in Haastrecht, BPD erop. Er sneuvelde net als vorig jaar weer 2 parcoursrecord , dames 5 kilometer en heren 5 kilometer.
Uitslag 2017:
5 kilometer dames 1.Liselore van Nunen 2.Vanesse van Voskuilen 3.Adrienne van ofwegen
5 kilometer heren 1.Tesfit Ghide 2.Robert Hogerwerf 3.Danny Binnendijk
10 kilometer dames 1.Jiska Pols 2.Linda Eektimmerman 3.Lilian de Bruijn
10 kilometer heren 1.Pascal Norden 2.Sven Strijk 3.Luuk Vermunt

Snelste Haastrechtenaren 2017:

5 kilometer dames: Britt Dekker
5 kilometer heren: Luc van der Vlist
10 kilometer dames: Astrid den Boer
10 kilometer heren: Jan Schoonderwoerd

2018
De 6e Haastrechtloop werd op vrijdagavond gehouden, omdat er altijd erg veel op zaterdag te doen is in de regio. De voor-inschrijving kwam langzaam opgang dit jaar en sloot met 222 inschrijvingen op 15 juni.
Bart Crouwers (vergunning), Adri Bakker (verkeersregelaars), Dennis van Duin (website), Bert Versloten (speler) en Lisa Hoogendoorn (promotiemateriaal) droegen uiteraard hun steentje weer bij. Ook was er weer muzikale ondersteuning van Jordy. We hadden inmiddels afscheid genomen van Penningmeester Olga van Leeuwen en verwelkomde Mireille van der Ham als nieuwe penningmeester in het bestuur van stichting Haastrechtloop.
Dit jaar was er een heuse Rabo kids run van +- 1000 meter, er liepen bijna 50 kinderen mee, het was erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Mascotte Lexi vermaakte de kids kostelijk met een warming-up. Het weer was voor de lopers iets aan de warme kant.
Uiteindelijk kwamen we op 310 inschrijvingen waarvan er 297 lopers de Haastrechtloop werkelijk liepen.
De beloning voor het uitlopen was dit jaar een mooi vaantje. Er werd ook dit jaar weer een parcoursrecord gelopen en wel op de 5 km dames.

Uitslag 2018:
5 kilometer dames 1. Steffie Broere 2. Daphne Lamboo 3. Ilona van Vliet
5 kilometer heren 1. Andy Koolmees 2. Pawei Pvsz 3. Matthijs Horlings
10 kilometer dames 1. Colien Peperkamp 2. Lydia Rehorst 3. Maxime Cospy
10 kilometer heren 1. Ander Heren 2. Wouter de Bruin 3. Jørgen Verstralen

Snelste Haastrechtenaren 2018:
5 kilometer dames: Britt Dekker
5 kilometer heren: Jakob Van Schaik
10 kilometer dames: Anke Bijl
10 kilometer heren: Tijn Jansen
2019
De 7e Haastrecht gehouden onder mooie omstandigheden ( 19 graden en windstil) voor publiek en loper op vrijdag 21 juni. Dit jaar een grote wijziging doorgevoerd, start en finish niet meer op sportpark Wilgenoord maar op het mooie Concordiaplein.
Vrijwilligers Bart Crouwers (vergunning), Adrie Bakker (verkeersregelaars), Bert van Slooten (spreaker), Dennis van Duin (website) en Lisa Hoogendoorn (promotie materiaal) droegen weer hun steentje bij aan het team van Linda, Mireille en Erwin. Ook Dj Jordy en mascotte Lexi waren weer van de partij om de boel kleur te geven.
Verder waren er weer veel vrijwilligers en sponsors op de been om ook deze Haastrechtloop tot een succes te maken.
De voor-inschrijving kwam moeizaam opgang en sloot af met 244 lopers, de na-inschrijving maakte veel goed het inschrijf aantal kwam op 408 lopers, waarvan 101 kids. De Meester Dennis kidsrun was dan ook daverend succes. Uiteindelijk telde de 7e Haastrechtloop 378 finishers, de kids kregen een mooie medaille en de volwassenen een Haastrechtloop Wuppie als beloning.
Er kon dit jaar een weer parcoursrecord genoteerd worden op de 5 kilometer bij de dames.

Uitslag 2019
5 kilometer dames 1.Steffie Broere 2.Iris Mulder 3.Ilona van Vliet
5 kilometer heren 1.Tobias van Roon 2.Niels Spek 3.Joost de Jong
10 kilometer dames 1.Daphne Lamboo 2.Annemarie Meijers 3.Marlieke Oostdam
10 kilometer heren 1.Wouter de Bruin 2.Pascal van Norden 3.Flo van der Vlist

Snelste Haastrechtenaren 2019
5 kilometer dames: Lisa Hoogendoorn
5 kilometer heren: Luc van der Vlist
10 kilometer dames: Marleen van den Berg
10 kilometer heren: Flo van der Vlist

2020 & 2021
Helaas hebben we deze edities i.v.m. het Coronavirus (COVID-19) moeten annuleren.

2022
Na 2 corona jaren was het dan eindelijk weer tijd voor een Haastrechtloop.
De 10e Haastrechtloop (final edition) werd gehouden op vrijdag 17 juni onder zeer warme omstandigheden (30 Graden). Wederom was het mooie Concordiaplein het decor voor start en finish.
De vertrouwde vrijwilligers waren weer van de partij, Bart Crouwers (vergunning), Adri Bakker (verkeersregelaars) Bert Versloot (speaker) en Dennis van Duin (website en promomateriaal) ondersteunde Linda, Mireille en Erwin.
Uiteraard was mascotte Lexie (Alex van Beek) ook weer vertegenwoordigd om de boel op te leuken, de muzikale omlijsting werd verzorgd door Super Fuif dit jaar.
Verder waren er weer veel vrijwilligers en sponsors op de been om ook deze Haastrechtloop tot een succes te maken.
Bij het sluiten van de voor inschrijving stond de teller op 235 lopers, de na-inschrijving maakte niet vele goed dit jaar waarschijnlijk door de weersomstandigheden. Uiteindelijk waren er 251 lopers ingeschreven incl . 47 kinderen voor de Meester Dennis kidsrun.
Totaal starten en finishte er 220 lopers de beloning voor de gedane arbeid was dit jaar een mooi medaille. Voor de kinderen was er nog een extraatje in de vorm van een heerlijk ijsje gesponsord door Fraciolato de ijssalon van Haastrecht.v Er kon dit jaar een parcoursrecord genoteerd worden op de 10 kilometer bij de dames.
Linda, Mireille en Erwin hebben aangegeven dat dit de laatste Haastrecht was, na afloop melden zich enkele enthousiaste mensen die het stokje over willen nemen………wordt vervolgt.
 
Uitslag 2022
5 kilometer dames 1.Yvonne Roge-Nijssen 2.Noa van Rossum 3.Michelle Broer
5 kilometer heren 1.Flo van der Vlist 2.Filimon Meles Cheba 3.Gerben van Leeuwen
10 kilometer dames 1.Daphne Lamboo 2.Lonneke Keijzers 3.Janine Groor
10 kilometer heren 1.Freek van der Vlist 2.Henk van den Boogaard 3.Menno Lieven
 
Snelste Haastrechtenaren 2022
5 kilometer dames: Noa van Rossum
5 kilometer heren: Swen van Schaik
10 kilometer dames: Corina ’t Mannetje
10 kilometer heren: Tom Prins

2023
‘Vernieuwde’ Haastrechtloop
Het was goed warm op vrijdag 16 juni 2023, de dag waarop de Haastrechtloop voor de elfde keer georganiseerd werd. Dit jaar met een nieuw bestuur. Lopers en organisatie kijken terug op een zeer geslaagd evenement, alles is goed verlopen en de samenwerking was fantastisch!

Organisatie
Vorig jaar gaf organisator Erwin van der Ham aan het wel goed te vinden. Hij had de Haastrechtloop tien jaar op zijn naam staan en hoopte de organisatie aan een nieuwe generatie te kunnen overdragen. Ivo, Tes, Monique, Corine en Cindy hebben het stokje, met Erwin achter de schermen, overgenomen.

Meester Dennis kidsrun
Na een korte warming up vanwege de hoge temperatuur met mascotte Lexie, gaf sponsor Meester Dennis om 16.00 uur het startschot. Ongeveer vijftig kinderen lieten zich niet weerhouden door het warme weer. Vol energie gaven zij alles wat ze in huis hadden. Gelukkig was er op meerdere plekken voor verkoeling gezorgd, door middel van tuinsproeiers. Vanaf het Concordiaplein liepen zij een parcours van één kilometer, waarbij zij onderweg opgewacht werden door Lexie voor een high five. De kinderen werden beloond met een gave medaille en een heerlijk verkoelend ijsje van Fraciolato.
Verder kregen zij een bidon van De Regiobank en was er water en fruit gesponsord door Coop Haastrecht.

Parcoursrecord
In de avond klonk eerst het startschot voor de lopers van de vijf kilometer, al snel gevolgd door de tien kilometer renners. Deelnemer Flo van der Vlist liep voor de loop al met het plan in zijn hoofd om het parcoursrecord op de tien kilometer, wat in 2014 gelopen was, te verbeteren. Ondanks de hoge temperaturen slaagde de Vlisternaar erin het record met een seconde te verbeteren; 33.23 minuten. Flo kreeg na zes kilometer gas erop last van de hitte naar eigen zeggen, maar toeschouwers konden zien dat hij de andere lopers een behoorlijk eind achter zich liet.

Daphne Lamboo uit Gouda kreeg de medaille voor snelste vrouw op de tien kilometer, ook zij verbeterde het parcoursrecord, wat al op haar naam stond. Op de 5 kilometer haalden Ruben Luijt uit Rotterdam bij de heren en Anne Stellaard uit Houten bij de vrouwen de eerste plaats.


Uitslag 2023
5 kilometer dames 1.Anne Stellaard 2.Edith de Bruin 3.Jacqueline Retel
5 kilometer heren 1.Ruben Luijt 2.Joost de Jong 3.Sjoerd van der Niet
10 kilometer dames 1.Daphne Lamboo. 2.Yara van Dee 3.Astrid den Boer-de Haas
10 kilometer heren 1.Flo van der Vlist 2.Joost van Esch 3.Laurent Dieste

Snelste Haastrechtenaren 2023
5 kilometer dames: Vera van der Wel
5 kilometer heren: Lennart Zwanenburg
10 kilometer dames: Astrid den Boer-de Haas
10 kilometer heren: Reinout Oudijk